HÚSBOLT GAZDAGRÉTEN

"Minőség és olcsó ár, Imre Hús-Vár Önre vár! Magyar hús a kezében, marad pénz a zsebében. Csomagoljuk, ahogy kéri, Ön megeszi ahol éri!"

 

Liba

A házilúd az egyik legrégebben háziasítottbaromfi. Az európai fajtákat (Anser anser domestica) a nyári lúd (Anser anser), az ázsiaiakat és amerikaiakat a bütykös lúd (Anser cygnoides, Cygnopsis cygnoides) háziasításával hozták létre.

Megnevezései

A nőivarú ludat tojónak, a hímet gúnárnak nevezzük.

Életkor szerint:

  • naposliba a kikelt, 48 óránál nem idősebb, még nem etetett állat,
  • kisliba az 1–4 hetes, még az előnevelőben tartott állat,
  • növendék 1–8 hetes kortól a törzsesítésig tartó időszakban,
  • törzspótló a továbbtenyésztésre szánt.

A hasznosítás jellege szerint lehet:

  • húslúd,
  • pecsenyelúd,
  • toll-lúd,
  • májalapanyag
  • stb.

Húslúd

Egy-három tépés után kerül vágóra. Mellehúsa a pecsenyelúdénál jóval nagyobb.

Pecsenyelúd

Hét-nyolchetes koráig intenzív technológiával nevelt állat. Az első vedlés (9 hetes kor) előtt értékesítik; élő tömege 8 hetesen több mint 4 kg, tollazata ép, fehér, érett, géppel kopasztható. Testét 1-4 mm vastag zsírréteg fedi, a bőre sárga.

Májalapanyag

A hasznosítási iránynak megfelelően nevelt, többnyire töméssel hizlalt lúd. Mivel a máj mérete a genetikai adottságokon túl számos környezeti tényezőtől függ, fontos szempont:

  • a fajta megválasztása,
  • a nevelés időtartama,
  • a technológia és
  • a tömés előkészítése.

Nevelésekor a fő cél a máj parenchima állományának fejlesztése, a zsírfelvevő képesség növelése; ehhez a vastagabb nyelőcsövű fajták alkalmasabbak. Az idősebb állatok hizlalásának átlagos ideje 24–26 nap, a fiataloké 10–18 nap.

 


KACSA Jellemzői:

A csirkéhez hasonlóan a kacsa néhány (6-8) hetes kortól vágható, ezt nevezzük pecsenyekacsának. A hús felhasználásától függően idősebb korban is, akár 16 hetes korukig kivághatók. A hízott kacsákat 3-4 hetes töméses kényszerhízlalás után dobják piacra. A kacsahús magas fehérjetartalmú fehér hús. Íze jellegzetes, ősi, vad aromákat is tartalmaz. Igen zsíros baromfihús, de nagy mennyiségben telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. A felnőtt hízott kacsa bőr alatti zsírtömege a teljes testsúly 20%-át is elérheti. A friss hús a fagyasztást jól bírja, -20°C alatt tárolva akár egy évig is eltartható.

A házi kacsa fontos piaci terméke a húson túl a hízott kacsamáj. A legtöbb kacsafajta kényszerhízlalással a libához hasonlóan nagyméretű, 200-250 g-os májat képes növeszteni. A sötétbarnás színű kacsamáj ízében és mértében is elmarad a jóval világosabb hízott libamájtól, leginkább konzervipari alapanyagként hasznosul. A pézsmakacsa mája azonban jóval nagyobbra hizlalható (400-500 g), világosabb, a libamájhoz hasonló. Minőségben megközelíti azt, de nagyobb a sütés közben fellépő olvadási vesztesége. A nyugat-európai piacon a mosúsz kacsa mája nagyon elterjedt csemege. A jól hízott kacsamáj külső megjelenésre sima felületű, nincsenek rajta vörös foltok, egyéb külső hibák. Tapintása szilárd, de rugalmas, nagyobb nyomására keletkező horpadást megtartja.

Élettani jelentősége:

A kacsahús azon túl, hogy jó fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin) és foszfort, továbbá vasat, cinket és thiamint (B1-vitamin). A bőrétől és az az alatt lévő zsírrétegtől megfosztva alig több zsírt tartalmaz, mint a csirkemell.

Kacsahús, kacsamáj beltartalom

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 39
Heti: 105
Havi: 576
Össz.: 249 101

Látogatottság növelés
Oldal: KACSA-LIBA
HÚSBOLT GAZDAGRÉTEN - © 2008 - 2024 - husbolt.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »