Nyilván sokan tanácstalanok a hentespult előtt állva, amikor választaniuk kéne a különböző húsfajták közül. Melyik milyen része a marhának vagy sertésnek? És melyikből milyen étel készülhet?
MARHA
Lapocka (stefánia): a marha első "combja". Felhasználható: pörköltnek, gulyásnak,  tokánynak.
 
 Comb: a marha hátsó combja. Részei: felsál, gömbölyű felsál, fehérpecsenye, feketepecsenye, hegyes fartő, csípő fartő, hamis fartő. Felhasználható: egyben párolva, főzve, és tokánynak is. 
 
 Farok (ököruszály): felhasználható: párolva, levesnek főzve, pörköltnek és gulyásnak. 
 
Lábszár: Felhasználható: főzve (levesnek) pörköltnek, gulyásnak és tokánynak.
 Rostélyos: felhasználható: szeletelve, frissen sütve, párolva, egyben sütve.
 Lapos hátszín: felhasználható: szeletelve, frissen sütve, egybesütve, párolva. 
 
 Bélszín vagy vesepecsenye: (a marha legértékesebb része) felhasználható: frissen sütve, szeletelve, egybesütve, töltve és angolosan félig sütve, vagdalva. 
 
 Nyak vagy tarja: felhasználható: pörköltnek, levesnek, tokánynak, gulyásnak és vagdaltnak. 
 
 Szegy : felhasználható: főzve és füstölve ( húslevesnek, gulyásnak)
 SERTÉS
Lapocka: a sertés első "combja" 
 Felhasználható: egyben sütve, tokánynak, vagdaltnak (fasírt), pörköltnek, füstölve, kötözött sonkának. 
 
 Comb: a sertés hátsó combja. 
 Részei: felsál, dió, frikandó, rózsa (slussz) 
 Felhasználható: egyben sütve, szeletelve, pároltnak vagy frissensültnek; a felsál és a dió rántva. 
 
 Köröm: a sertésláb. 
 Felhasználható: füstölve, pörköltnek és kocsonyának. 
 
 Csülök: a láb és a comb közötti rész. 
 Felhasználható: egyben sütve, füstölve, főzve és pörköltnek. 
 
 Oldalas: a sertés hússal fedett bordái. Felhasználható: sütve, pörköltnek, párolva, töltve, káposztába, füstölve. 
 
 Dagadó: a sertés "hasfala". 
 Felhasználható: vagdaltnak, gulyáshoz, töltött káposztának, töltve, kolbásznak, tokánynak, pörköltnek és egyben sütve. 
 
 Karaj: a félbehasított gerinc 
 Részei: rövid karaj - a farok felőli rész, a hosszú karaj - a fej felőli rész. 
 Felhasználható: egészben sütve, frissen sütve, bundázva frissen sütve, párolva, töltve, füstölve, a rövid karaj töltött bordának is. 
 
 Szűzpecsenye: a rövid karaj alatt elhelyezkedő színhús. 
 Felhasználható: egészben sütve, frissen, szeletben, rántva, érméknek és töltve. 
 
 Tarja: a sertés "félbehasított nyaka". 
 Felhasználható: egyben sütve, szeletelve, frissen sütve, flekkennek, füstölve, rántva.